Kvalitetsmärken och certifikat

Bra från Finland

En livsmedelsprodukt märkt med 'Bra från Finland' är tillverkad i Finland av finska råvaror. Andelen inhemska råvaror i slutprodukten beräknas baserat på mängden råvaror enligt tillverkningsreceptet, före processer som t.ex. stuvning eller stekning.

'Bra från Finland'-märket betyder följande i siffror:

  • kött, fisk, ägg, mjölk är alltid 100 % finska

  • produkter med en ingrediens (t.ex. rapsolja, vetemjöl, honung) är alltid 100 % finska

  • i produkter med flera ingredienser är minst 75 % av råvarorna finska

  • 100 % av arbetet med att tillverka och förpacka slutprodukten har utförts i Finland


Källa: Matinformationsföreningen

Oiva

Oiva är ett offentliggörande system för tillsynsinformation inom livsmedelskontrollen, som koordineras av Livsmedelsverket. Tillsyn enligt Oiva utförs av kommunala livsmedelsinspektörer och tillsynsveterinärer enligt tillsynsplanen. Oiva-rapporten presenterar livsmedelsföretagens tillsynsresultat för konsumenterna i takt med att livsmedelstillsynsmyndigheterna utför inspektioner.

Kiwa

Kiwa är en av världens största aktörer inom testning, inspektion och certifiering (TIC) och marknadsledare i Finland. Kiwa har beviljat Lagerblad Foods ett certifikat som verifierar att livsmedelssäkerhetens hanteringssystem uppfyller Food Safety System Certification 22000 FSSC 22000-certifikatet.

Hjärtmärket

Hjärtmärket indikerar att den aktuella produkten eller matportionen är ett hälsosammare alternativ. Hjärtmärket har utvecklats för att underlätta och påskynda vardagen. Produkter som kan få Hjärtmärket är de där fettkvaliteten är bra, dvs. mjukt, salt och socker innehåll är måttligt och fiber rikligt.

Genom att välja Hjärtmärkta produkter gör du små, hälsomässigt fördelaktiga förändringar i kosten, utan att behöva sätta dig in i produktinformation eller näringsinnehåll. Hjärtmärkessystemet är baserat på produktkategorier och det finns totalt över 50 stycken. Varje produktkategori har sina egna näringskriterier, där man tar upp aspekter som är viktiga för hälsa och näring. Hjärtmärket är ett registrerat näringspåstående i EU och det är den enda symbolen i Finland som berättar om produktens näringsmässiga kvalitet.

Källa: Hjärtmärket

Nyckelflaggan

Nyckelflaggan indikerar att minst 50 procent av produkten är tillverkad eller producerad i Finland. I genomsnitt är andelen inhemska råvaror i Nyckelflagg-produkter över 80 procent. Andelen inhemska kostnader betyder den del av kostnaderna för finska produkter eller tjänster som ingår i produktens eller tjänstens självkostnadspris. I beräkningen tas alla kostnader för produktens eller tjänstens produktion med, såsom råvaror, förpackningsmaterial och marknadsföring. Ett företag kan också använda Nyckelflaggan i sin allmänna kommunikation, om minst 75 procent av dess omsättning kommer från Nyckelflagg-produkter eller -tjänster.

Källa: Förbundet för

Valurautapannu

Tuotteet, joilla on valurautapannu -merkki, on valmistettu valurautapannulla.
Valurautapannulla paistetuilla tuotteilla on upea paistopinta.
logo